Produkcja miodu na terenie Politechniki Krakowskiej – pierwsze zbiory już zakończone
Na terenach uczelnianych Politechniki Krakowskiej, wśród budynków z czerwonej cegły, działa pasieka. Z początkiem lata odbyło się tam pierwsze miodobranie.
Pasieka jest złożona z trzech uli, które zamieszkują 120 tys. pszczół. Pierwsze próbki miodu zostały już poddane badaniom na zawartość dioksyn i są całkowicie bezpieczne dla spożycia.
„W tym roku do tej pory zebraliśmy 30 litrów miodu. Następne miodobranie odbędzie się w lipcu, więc jesteśmy zadowoleni z tej ilości. Na razie produkujemy miód akacjowy i lipowy” – mówi pszczelarz, który opiekuje się pasieką na terenie uczelni.
Pasieka działająca na terenie Politechniki Krakowskiej ma nie tylko wymiar ekologiczny, ale również naukowy. Miód z pierwszego zbioru został już przebadany i wyniki potwierdzają jego czystość.
„Testowanie dioksyn w miodzie może być dobrym wskaźnikiem jakości powietrza w miejscach, gdzie pszczoły zbierają pyłki, zwłaszcza podczas długotrwałego monitorowania miodu” – mówi dr inż. Anna Maślanka z Laboratorium Analiz Śladowych im. prof. Grochowalskiego.
Zdaniem specjalistów, teren Politechniki Krakowskiej jest dobrym miejscem do życia dla pszczół. Owady mogą gromadzić nektar z drzew miododajnych i kwiatów nie tylko na terenie zielonego kampusu Politechniki Krakowskiej, ale także w parku Kleparskim, parku Jalu Kurka, Plantach lub w pobliskich ogrodach przyklasztornych.
„Zaletą miejskich pasiek jest fakt, że w mieście praktycznie nie ma pestycydów i środków ochrony roślin powszechnie stosowanych na obszarach wiejskich, które są niebezpieczne dla pszczół, a zwłaszcza dla czerwiu, tj. larw pszczelich” – mówi Mateusz Hyży, specjalista z firmy Miasto Pszczół, który wspiera utrzymanie pasieki na terenie uczelni.
Pasieki miejskie są dobrze utrzymane i podlegają ścisłej kontroli ze względu na bliskość terenów publicznych.