Przewodnik Michelin 2021: Bottiglieria 1881 z Krakowa ponownie na szczycie, a Giewont z Kościeliska debiutuje na prestiżowej liście
W najnowszej publikacji Przewodnika Michelin, krakowska restauracja Bottiglieria 1881 triumfowała, utrzymując swoje dwie gwiazdki Michelin i nadal będąc jedynym lokalem w Polsce z takim wyróżnieniem. Nie tylko Bottiglieria 1881 została dostrzeżona przez twórców przewodnika, ale także inne restauracje z królewskiego miasta.
Bottiglieria 1881, położona w historycznej dzielnicy Kazimierz w Krakowie, zdobyła po raz kolejny dwa prestiżowe odznaczenia kulinarnego świata – gwiazdki Michelin. Jest to osiągnięcie nieosiągalne dla innych restauracji w Polsce do tej pory. Autorzy przewodnika określili restaurację, prowadzoną przez szefa kuchni Przemysława Klimę, jako „dojrzałą, wyrafinowaną i oryginalną”.
W tegorocznym przewodniku jedną gwiazdkę zdobyły warszawski Rozbrat 20, Arco by Paco Perez w Gdańsku, Nuta w Warszawie oraz nowość na liście – restauracja Giewont położona w malowniczym Kościelisku w małopolsce. Przemek Sieradzki, szef kuchni Giewontu, został doceniony za połączenie polskich i francuskich produktów i technik, co przyniosło zdaniem recenzentów Michelin „genialny efekt”.
W Krakowie nie zabrakło też innych restauracji wyróżnionych w nowym przewodniku Michelin. Kilka z nich otrzymało wyróżnienie Bib Gourmant, które świadczy o wyjątkowo wysokiej jakości potraw w porównaniu do ich ceny. W Krakowie takim odznaczeniem uhonorowane zostały restauracje Folga oraz MOLÁM.
Wśród wyróżnionych miejsc gastronomicznych Krakowa w tegorocznym wydaniu przewodnika Michelin znalazły się również takie restauracje jak: Albertina, Amarylis, Artesse, Copernicus, Farina, Filipa 18, Fiorentina, Hana Sushi, Karakter, Kogel Mogel, Kropka, Mazi, Nami Beef and Reef, NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak, Pod Nosem, Pod Różą, Szara, ZaKładka oraz Zazie.