Szpital Uniwersytecki w Krakowie wprowadza prawdziwą rewolucję w żywieniu pacjentów
Wyobrażasz sobie, że podczas pobytu w szpitalu będziesz mógł wybierać co zjesz na śniadanie, obiad i kolację tak jak w eleganckiej restauracji? To zapewne nie będzie praktyka stosowana we wszystkich placówkach medycznych, ale Szpital Uniwersytecki w Krakowie zamierza zapoczątkować tę nowatorską ideę. Placówka z Prokocimia ma zamiar przekonać pacjentów do siebie, karmiąc ich niemalże jak w luksusowych restauracjach. „Wkrótce zobaczycie prawdziwą rewolucję w naszym podejściu do żywienia pacjentów” – deklaruje szpital.
„Przygotowujemy się do wprowadzenia innowacyjnego programu »Pacjent wybiera«. W ciągu najbliższych kilku miesięcy, we współpracy z firmą dostarczającą posiłki dla naszego szpitala, umożliwimy pacjentom wybieranie swoich posiłków – czy to śniadanie, obiad czy kolacja. Oczywiście, wszystko będzie sporządzane pod czujnym nadzorem dietetyków i zgodnie z ustalonym planem leczenia” – informuje placówka za pośrednictwem mediów społecznościowych.
Szpital Uniwersytecki stanie się pionierem takiego podejścia w Małopolsce, a także jednym z nielicznych szpitali w całej Polsce, które wprowadzą tę innowację. Dyrektor placówki, Marcin Jędrychowski, zaznacza: „Od dawna próbujemy przełamać stereotyp, że jedzenie w szpitalu musi być niedobre i nie ma możliwości tego zmienić. W kwestii jakości posiłków, a nawet sposobu ich podawania, udało nam się osiągnąć znaczny postęp. Teraz przygotowujemy się do wprowadzenia nowego standardu.”
Szpital podkreśla, że obecnie trudno jest sobie wyobrazić sytuację, w której pacjent decyduje o tym, co będzie jadł następnego dnia – czy to kurczaka czy łososia. Jednak zapewniają, że taka możliwość stanie się realna już za kilka miesięcy.