Sushi i nie tylko! Kuchnia japońska w Krakowie
Oferta krakowskich restauracji jest niezwykle bogata i urozmaicona. Na terenie stolicy Małopolski zjeść możemy dania praktycznie z całego świata, w tym także specjały kuchni japońskiej z sushi na czele. Jest to jedna z najbardziej znanych i rozpoznawalnych na całym świecie potraw i zarazem jedno z najbardziej charakterystycznych dań, których warto choć raz w życiu skosztować, aby wyrobić sobie na temat sushi własne zdanie. Co warto wiedzieć o sushi i jakie inne specjały kuchni japońskiej możemy zamówić na terenie Krakowa?
Oferta krakowskich restauracji jest niezwykle bogata i urozmaicona. Na terenie stolicy Małopolski zjeść możemy dania praktycznie z całego świata, w tym także specjały kuchni japońskiej z sushi na czele. Jest to jedna z najbardziej znanych i rozpoznawalnych na całym świecie potraw i zarazem jedno z najbardziej charakterystycznych dań, których warto choć raz w życiu skosztować, aby wyrobić sobie na temat sushi własne zdanie. Co warto wiedzieć o sushi i jakie inne specjały kuchni japońskiej możemy zamówić na terenie Krakowa?
Sushi i jego warianty – co należy wiedzieć o tym japońskim przysmaku?
Sushi jest najbardziej charakterystyczną, znaną i lubianą na całym świecie potrawą kuchni japońskiej. Nie każdy jego miłośnik zdaje sobie sprawę z tego, że jego powstanie jest… przypadkiem. Otóż, sushi stworzono z bardzo prozaicznego powodu – aby wykorzystać resztki ryb, które w celu konserwacji były przekładane ryżem z dodatkiem octu. Warto także zdawać sobie sprawę z tego, że sushi serwowane poza Japonią nieco różni się od swojego pierwowzoru – w większości przypadków jest to amerykańska wariacja na temat tego dania, dostosowana do gustów i przyzwyczajeń klientów spoza Japonii.
Słowo „sushi” oznacza z języka japońskiego kwaśny ryż, czyli ryż z dodatkiem octu. Tradycyjnie potrawa ta powinna być spożywana pałeczkami, ale osoby początkujące mogą z powodzeniem sięgnąć po sztućce lub wykorzystać do tego celu własne ręce. Poza Japonią nie jest to uznawane za faux pas, aczkolwiek warto poświęcić trochę czasu na opanowanie sztuki jedzenia pałeczkami, gdyż według wielu smakoszów, tak jedzone sushi podobno smakuje lepiej. Potrawa ta w ciągu lat doczekała się licznych wariantów – zaliczają się do nich m. in. Maki, Fusion Sushi, California Sushi, Hosomaki, Nigiri i wiele innych.
Inne specjały kuchni japońskiej, których warto spróbować
Japonia to prawdziwy raj dla smakoszy. Mimo tego, że większości obcokrajowców kojarzy ją głównie z sushi, kraj ten ma sporo więcej do zaoferowania, jeśli chodzi o swoją tradycyjną i współczesną kuchnię. Odwiedzając japońską restaurację lub korzystając z oferty krakowskich firm cateringowych specjalizujących się w sushi, warto więc wypróbować także inne, mniej znane szerokiej publiczności japońskie specjały. Bardzo interesującą propozycją jest chociażby Ramen, danie idealne dla miłośników zup. Ramen jest serwowany na bazie różnych składników – znajdziemy w nim m. in. makaron, jajko, ryby, mięso i wiele innych.
Doskonałym wyborem będzie także zupa kokosowa z krewetką, która świetnie sprawdzi się w przypadku miłośników ryb. Osoby, które nie wyobrażają sobie posiłku bez dodatku mięsa, mogą natomiast postawić na jej wariant z kurczakiem. Japońska kuchnia to także popularne desery, które zdecydowanie różnią się od tych serwowanych nad Wisłą. Do sushi w Krakowie możemy z powodzeniem zamówić takie przysmaki, jak banan w tempurze, słodkie Jojo Maki czy maki nadziewane orzechami. Do sushi w Krakowie możemy także dobrać przystawki – pierożki o wdzięcznej nazwie Gyoza, blanszowane stąki soi lub japońskie sałatki w wielu wariantach smakowych.